Kurser inom glasblåsning

Glashantverket är en kulturskatt som vi vill bevara och få fler att ta del av. Från glödhet, smältande massa ena stunden, för att strax förvandlas till något hårt, skört och klart.

Hur svårt kan det vara? Hos oss kan du ta rent handgripligen ta reda på det!

På Kosta Glascenter har du möjligheten att gå en kurs och lära dig mer om detta gamla, traditionella hantverk. Gammal som ung kan medverka och det finns kurser som inte kräver några förkunskaper. Det enda du behöver är viljan att lära.

Vi har helgkurser över lördag/söndag över hela året. På sommaren anordnas fem-dagarskurser.

Deltagarna får forma och färga glaset med de traditionella verktygen – glasblåsarpipan, saxar och olika formar i den varma processen eller med hjälp av blästring och gravering i den kalla processen.

Du får sakkunnig handledning av kursledare med mångårig erfarenhet av just utbildning inom glashantverket. Närheten till Kosta Glasbruk gör också att kan besöka stora hyttan. På området finns också Kostas utställningslokaler, där både gammalt och nytt glas av våra kända formgivare kan inspirera dig och ditt eget arbete. Kurser inom glasblåsning

En händelserik helg eller aktiv semestervecka?

Förutom de kursdatum som redan finns inlagda, finns möjligheten att få en egen, privat kurs anordnad. Allt som behövs, är ett minimum av 4 kursdeltagare eller fler. Ett roligt sätt att umgås och lära nytt samtidigt, tillsammans med vänner eller familj.  

I bagaget hem, kommer du inte bara att ha en och annan glasbit utan också nya kunskaper och minnen. Kanske får du blodad tand och kommer tillbaka för att lära dig mer?  Kurser inom glasblåsning

Kurser

Vi samarbetar också med www.kurser.se där du hittar våra olika utbildningar under kurser i glashantverk

Vad innebär Glasblåsning?

Glasblåsning används då man vill göra relativt tunna glas som utgår från en rund form. Tekniken utnyttjas ofta för att tillverka olika slags kärl som skålar, fat eller glas.

Vid glasblåsning är utgångspunkten smält glas. Det behövs en smältugn där mäng (blandade glasråvaror), skärv (glasbitar) eller pellet (blandade glasråvaror som rullats till kulor) smälts vid ca 1400 oC. När råvarorna smält och glaset är färdigt kan man börja forma glaset. Det ska då ha ungefär samma konsistens som rumstempererad sirap och vara ca 1100°C.

Det viktigaste verktyget vid glasblåsning är glasblåsarpipan som är en ihålig metallstång. I ena änden finns ett munstycke för att blåsa in luft. I den andra änden sitter en så kallad navel som används för att fånga an (ta upp) glas ur ugnen. Glasblåsarpipan snurras hela tiden i jämn takt för att glaset inte ska rinna av. När glaset centrerats på pipan kan luft försiktigt blåsas in och bearbetningen av glaset starta. Det kan göras genom att svänga pipan, välsa glaset (rulla det) på ett välsbleck eller forma det med verktyg och formar. Verktygen kan t ex vara blött tidningspapper, skopor eller speciella glassaxar.

Vi brinner för glas! Det är en passion vi gärna delar med oss av.

Du hittar oss mitt i det småländska Glasriket, inne på Kosta Glasbruks område. Här har vi i mer än 20 år drivit en glasskola, där glashantverkare från hela norden har utbildat sig. Idag är många av dem verksamma som just glashantverkare, glaskonstnärer och formgivare.

Istället för de fleråriga utbildningarna, är vår verksamhet nu inriktad på kortare kurser och upplevelser kring glaset.

Hos oss kan du få uppleva glas i olika former, känna på, få svar på frågor, berättelser och förklaringar om glaset.

Kosta Glascenter är en mångsidig verksamhet, där vi redan idag kan erbjuda en rad aktiviteter, olika typer av upplevelser kring glaset och utbildning i olika former. 

Har du speciella önskemål, är du välkommen att kontakta oss. Med många års erfarenhet av glaset som hantverk och med ett omfattande kontaktnät av glasfolk, blir möjligheterna oändliga.  

För dig som är nyfiken på glas och vill lära mer:

För dig som vill ha glas tillverkat:

För dig som arbetar med glas eller design:

OWN_636303920625846902@hemsidan 11

Glasblåsning helgkurs

Det är roligt att umgås, samtidigt som man lär sig nya saker och skapar kreativt!

PRIS: 2750 SEK

VÅR/SOMMAR

2020-03-07 
2020-03-28  
2020-04-18  

HÖST/VINTER

2020-10-03  
2020-10-24  
2020-11-21  
OWN_636303915486184080@hemsidan 21

Helgkurs (glashantverk fortsättning)

Den här helgkursen riktar sig till dig som någon gång har prövat glashantverkets fantastiska värld !

PRIS: 2750 SEK

VÅR/SOMMAR

2020-05-11  

HÖST/VINTER

2020-12-05  
 
 

SOMMARKURS - GRUND

Det här är en mer utförlig grundkurs inom glashantverket. Helt enkelt eftersom man hinner mer på fem dagar än två!

PRIS: 6250 SEK

VÅR/SOMMAR

2020-07-13  
2020-07-20  
 

HÖST/VINTER

SOMMARKURS - FORTSÄTTNINGSKURS

Detta är en sommarkurs i glasblåsning och glashantverk för dig som redan har arbetat lite med glas som material.

PRIS: 6250 SEK

VÅR/SOMMAR

27-31 juli

Längd

5 dagar

Kosta Glascenter - de många möjligheternas plats

0 +
BESÖKARE årligen
0 +
KURSER årligen
0 år
Erfarenhet av Glashantverk